Изглежда, че в 48-то Народно събрание има ясно мнозинство за т.

...
Изглежда, че в 48-то Народно събрание има ясно мнозинство за т.
Коментари Харесай

5 идеи за депутатите. Преди ремонта на ремонта на Изборния кодекс

Изглежда, че в 48-то Народно събрание има ясно болшинство за така наречен връщане на хартиената бюлетина. Трябва да си дадем сметка, че тези хрумвания и методът, по който текат дебатите, са просто резултат от много по-сериозни проблеми, които имаме в изборния развой. 

На първо място, това е политизирането на метода за гласоподаване. Понеже на първо място, изборите са метод за установяване на спечелилия, връщането на въпроса с какво гласуваме е като съсредоточаването върху това, кой е реферът във футболния мач. Ако използваме коментаторските клишета, когато продукцията на терена е постна, вниманието се насочва към рефера. От това не може да се получи добра политика. 

Вторият проблем е много по-опасен. Периодичната смяна на основни детайли от изборния развой демонстрират, че той освен е мощно политизиран, само че и че политическите партии не имат вяра в неговата почтеност. Това се вижда и в главните политически тези. Недоверието на политическите партии и лица се ретранслира върху жителите, а когато те не имат вяра в метода на гласоподаване, по-скоро не отиват до изборната секция. При следващото отваряне на ИК партиите в Народното събрание би трябвало да си дадат сметка за тези последици от тяхното говорене и дейности. 

Ако решат да вършат същински промени, би трябвало да се водят от два правилото: измененията в ИК да стават въз основата на публичен и политически консенсус и да основават повече доверие в изборния развой. Затова Народно събрание може би би трябвало да разиска и някои други промени в ИК, отвън връщането на хартиената бюлетина: 

1. Стабилност на законодателството

Вкарване на текст, че измененията на основни детайли от изборния развой (има подробна дефиниция на Съвета на Европа какво е основни промени) ще имат мощ за по-следващите избори. Ако признатите ремонти в ИК не са годни за идващите избори, а за по-следващите (или за интервал от 2 години например), внезапно ще се понижи апетитът на всяко парламентарно болшинство да прави политически стимулирани промени.

2. Преброителни центрове 

При типа на протоколите от последните избори с хартиени бюлетини и към този момент построения облик на това гласоподаване, връщането на хартиената бюлетина, даже и да има ясно болшинство зад него, не може да стане просто по този начин. Необходими са спомагателни решения, които да понижат подозрението в този способ. Едно добре решение е въвеждането на т нар преброителни центрове. Така бюлетините ще се броят не в СИК, а в центрове от готови хора. Този инструмент къса и връзката сред възможния покупател на гласове и продавача, подсигурява по-голям публичен надзор върху броенето. 

3. Проверка на софтуера на машините 

Машинното гласоподаване също основава съмнение, само че в различен кръг гласоподаватели и партии. Затова там също е нужно да се одобряват промени, които да убедят, че никой “не пипа машините ”. Абсолютно налага се да има доста по-ефективен обзор на софтуера, както на машините, по този начин и на Информационно обслужване, който е държавен преброител на изборите. Този развой не може да е “про форма ”. Той би трябвало да има една цел: да сътвори бистрота, която да убеди представителите на партиите и наблюдателските организации, че софтуерът няма проблем. Този развой би трябвало да е сред изборите, а не в последния миг, както до в този момент и да дава задоволително време на специалисти да дадат оценка. 
 
4. Район чужбина 

Формалната причина за отварянето на ИК сега в действителност е неприятният текст записан в ИК от 46-ото Народно събрание за основаването на регион “Чужбина ”. Той обвързва мандатите в чужбина с резултатите от националното броене, макар че то в действителност не дава оценка на броя на българите зад граница. Няма по какъв начин едно обещано право на жителите да се вземе без разтърсвания, тъй че започнатото би трябвало да се продължи. Поради обстоятелството, че няма написана процедура в ИК, по какъв начин да се дефинират тези мандати, в този момент депутатите би трябвало да разпишат такава. Евентуално решение е да се вземе усреднено число на гласувалите на парламентарни избори за последните 10 години и то да се третира като 32-и изборен регион, като се приложи т. нар. норма на посланичество, както се прави с другите изборни региони. 

5. Модернизиране на ЦИК

ЦИК с нейната конструкция и рекрутиране е резултат от 90-те години. Днес тя към този момент е натоварена с доста по-различни задания и има потребност от друга конструкция, с цел да се оправя. Тя може би би трябвало да одобри институционалната форма на държавна организация, със своя администрация и специалисти: техническо звено, звена за образование, юридическо звено за публични поръчки и така нататък С това би бил приключен процесът на професионализация на ЦИК. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР